Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın faydalanıcı olduğu, WYG Türkiye ve Ecolabelling Norway Konsorsiyumu işbirliği ile yürütülen “Türkiye’de Çevre Etiket Sisteminin Kurulması Projesi” Metsims Sustainability Consulting teknik danışmanlığında başarı ile tamamlandı.
Türkiye mevzuatına kazandırılması planlanan “Ulusal Çevre Etiketi”, 11 Ocak 2018, perşembe günü Ankara Hilton Otelinde yapılan kapanış toplantısı ve ilk Çevre Etiketli ürünlerin kamuoyuna duyurulması ile son buldu.
Kapanış toplantısının açılış konuşmalarını; WYG Türkiye’den Cengiz KANSU, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Bölüm Başkan Yardımcısı Tibor SZTARICSKAI, T.C. Başbakanlık Hazine Müşteşarlığı Merkezi Finans ve İhale Birimi Direktörü Selim Uslu ve T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof.Dr.Mustafa Öztürk gerçekleştirdi.
Açılış konuşmalarının ardından ödüllü yarışma sonucu belirlenen Ulusal Çevre Etiketi için logo tasarım yarışmasının sonuçları açıklanarak çevre etiketi için kullanılacak olan logonun tanıtımı yapıldı.
Ulusal Çevre Etiketi kriterlerini başarı ile geçen tekstil sektöründen 3, temizlik kağıtları sektöründen 2, seramik sektöründen 3 olmak üzere toplamda 8 firmaya ait ürünlere ilk Ulusal Çevre Etiketi törenle takdim edildi.
Projenin uzman kadrosunda yer alan Metsims Sustainability Consulting ekibinden Sebla Önder ve Seda Gazioğlu’na Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdür Yardımcısı Kemal DAĞ ve Çevre Etiket Şube Müdürü Nurgül VURAL tarafından projeye katkılarından dolayı ayrıca teşekkür edildi ve kendilerine çiçek takdim edildi.
Tüketicilerin çevreye daha duyarlı ürünlere yönlenmesine imkan sağlayacak “Çevre Etiketi” ile bilimsel tabanlı bilgi sunulması amaçlanıyor. Bu sistem sayesinde ürünler, sektör özelinde ürünler bazında oluşturulmuş kriterlere göre değerlendirilecekler. Gönüllülük esasına dayalı olan başvurular sonucunda kriterlere uyumluluk sağlayabilen firmaların ilgili ürünleri çevre etiketi ile ödüllendirilecektir. Üzerinde Çevre Etiketi logosu olan ürünler, çevreye daha az etkisi olan ve insan sağlığı açısından daha az zararlı kimyasal içerdiğinin bir göstergesi oluyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Türk Çevre Etiketi verme yetkisine sahip olarak tekstil, seramik ve temizlik kağıtları dışında daha bir çok farklı ürün ve hizmetlere çevre etiketi alma fırsatı sunacak.