Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın faydalanıcı olduğu, WYG Türkiye ve Ecolabelling Norway Konsorsiyumu işbirliği ile yürütülen Çevre Etiket sistemi Metsims Sustainability Consulting teknik danışmanlığında tamamlanıyor.

Çalışmalar kapsamında Metsims danışmanları Ankara’da başvuruları Bakanlık temcilcileri ile değerlendirmeye aldı. Yapılan teknik değerlendirmenin ardından Çevre Etiketi almak için başvuru yapan firmalara yerinde doğrulama ziyaretleri gerçekleştirildi.

Proje kapsamında başvuruda bulunan ve dosyalarını tamamlayarak başvuru yapan Tekstil sektöründen Malatya’da kurulu Baykanlar Tekstil San. ve Tic. A.Ş., Kahramanmaraş’taki Kipaş Mensucat ve Denim İşl. A.Ş. firmalarının üretim tesisi gezilerek başvuru verilerinin kriterlere uyumluluğu yerinde doğrulandı. Yine başvuru yapan Deniz Tekstil San. ve Tic. A.Ş. ise Çevre Bakanlığı yetkilileri tarafından yerinde doğrulamaya alınmıştır.

Tuvalet Kâğıdı ve Temizlik Kağıdı sektöründen başvuruda yapan Yalova’da kurulu Eczacıbaşı Grubundan İpek Kağıt San. ve Tic. A.Ş ve Sakarya ilinde kurulu Aktül Kağıt Üretim Pazarlama A.Ş. firmalarının üretim tesisleri gezilerek başvuru yapılan ürünlerin kriterlere uygunluğu yerinde denetlendi.

Seramik Karo sektöründen Türkiye Çevre Etiketi başvurusu yapan Bilecik’te kurulu Eczacıbaşı Grubundan Vitra Karo San. ve Tic. A.Ş., Eskişehir’de kurulu Seranit Granit Seramik San.Tic. A.Ş ve Yurtbay Seramik San.Tic. A.Ş. firmalarının üretim tesisi gezildi.

Yapılan incelemeler sonunda kriterleri sağlayan ürünler ve üretici firmalar 11 Ocak 2018’de yapılacak “Türkiye’de Ulusal Çevre Etiketi Sisteminin Kurulması Projesi Kapanış Konferansı”nda, “İlk Çevre Etiketli Ürünler” olarak kamuoyuna duyurulacaktır.

Türkiye mevzuatında yer alması planlanan Çevre Etiketi Yönetmeliğinde ilk olarak Tekstil, Seramik Karo, Tuvalet Kağıdı ve Temizlik Kağıdı ürünlerinde kimyasal kullanımı, enerji ve su tüketimi, emisyon sınırlamaları gibi konuları öncelikli olarak incelenmektedir.

Gönüllülük esasına dayalı kurulacak sistem sayesinde Türkiye’de üretilen ürünler kriterleri sağladıkları durumda çevre etiketi ile ödüllendirilecek, çevresel etiketinin kullanım şartlarına uygun olarak pazarlama aracı olarak firmalar tarafından kullanılabileceklerdir. Türk Çevre Etiketi ile ilgili televizyon ve radyolarda kamu spotu yoluyla hem logo tanıtımı yapılacak hem de halka bilgilendirmede yapılacak.

Türkiye Çevre Etiketi ya da EU Ecolabel, Nordic Swan gibi uluslararası geçerli ürün çevre etiketleri hakkında daha detaylı bilgi almak için bizimle ile iletişime geçebilirsiniz.